Praktijkervaringen
Veel collega's van corporaties gingen je al voor in het doorlopen van de Loopbaanwijzer. Wat vonden ze van het instrument en van de loopbaangesprekken? En welke stappen hebben ze gezet om vorm te geven aan hun ontwikkeling en loopbaan? Hier lees je hun ervaringen.
Andrej Verhoeks
Andrej Verhoeks (44)
allround medewerker Klantenservice bij Woonstichting St. Joseph
Lees meer
 
Op zich heb ik het prima naar mijn zin, maar ik vroeg me af: is er nog meer, kán ik nog meer, wat zit er voor mij nog in het vat? Dus toen ik een collega sprak die het hele traject had doorlopen, ben ik de Loopbaanwijzer ook gaan doen. Ik vond het erg leerzaam, want er kwamen interessante dingen uit. De Profielmatch gaf een honderd procent score op Mens & Dienstverlening en dat bevestigde mijn gevoel dat wat ik nu doe goed bij me past. Uit de Functiematch kwamen functies als woonconsulent en klantmanager bij de gemeente. Daaruit concludeerde ik dat ik goed zit in de non-profit, maar ook eens kan denken aan verbreding. Ik heb me vervolgens aangemeld voor de loopbaangesprekken om een spiegel voorgehouden te krijgen. Daar heb ik handvatten meegekregen hoe ik me verder zou kunnen ontwikkelen om een volgende stap te maken. Ik ben toen een opleiding Beleidsadviseur gaan doen en nu ben ik in- en extern aan het rondkijken om daar iets mee te gaan doen. Ondertussen heb ik geregeld dat ik een dagje kon meelopen bij de gemeente Oss - een snuffelstage in het kader van de Dag van de Mobiliteit. Bij mijn leidinggevende heb ik het verzoek gedaan om mee te mogen schrijven aan beleidsstukken en nu word ik regelmatig betrokken bij beleidszaken op het gebied van woondiensten. De Loopbaanwijzer was voor mij een eye opener en heeft me een duwtje in de rug gegeven: ga iets doen met wat je kunt! Nu houd ik mijn oren en ogen open voor een functie op het snijvlak van klant en woonbeleid.
Andries Kraaijeveld
Andries Kraaijeveld (49)
coördinator Financiën bij Lek en Waard Wonen
Lees meer
 
Een paar jaar geleden had ik het Loopbaanwijzertraject al een keer doorlopen. Ik werd nieuwsgierig of mijn profiel veranderd zou zijn. Op bepaalde punten had ik me zeker ontwikkeld. Het leukst van de Loopbaanwijzer vind ik de matches: wat komt er uit, wat past bij mij? De loopbaangesprekken helpen je nog een stap verder: wat betekenen de uitkomsten voor mijn toekomst, hoe ga ik mijn loopbaanontwikkelingsbudget inzetten? Mijn budget heb ik onder andere ingezet voor een training Personal branding. Dat heeft me de ogen geopend en ik ben gestart met een eigen wintersportservice, voor onderhoud aan ski’s. En dat slaat aan! Al met al sta ik nu steviger in mijn schoenen en ben ik zelfbewuster. Het hele traject heeft gezorgd dat ik handen en voeten geef aan wat ik wil. Dat is in ieder geval doorgaan met mijn eigen bedrijf. Verder heb ik aangegeven dat ik meer beleidsmatig bezig wil zijn. Ik heb beleidsstukken laten zien die ik bij een vorige werkgever heb gemaakt. Na de fusie word ik daarom medewerker Vastgoed.
Angelique van Beijsterveldt
Angelique van Beijsterveldt (51)
P&O-adviseur bij WonenBreburg
Lees meer
 
Als P&O-adviseur wilde ik weten wat ik medewerkers adviseer en ik was ook benieuwd hoe ik er zelf voorstond. Ik heb de Loopbaanwijzer in etappes ingevuld en ik vond alle onderdelen leuk. Het was leuk om na te denken over waar ik energie van krijg of niet, welke taken ik leuk of minder leuk vind en daar een rode draad in te ontdekken. Ook de matches zijn leuk om te krijgen. Vervolgens wilde ik ook weten wat een loopbaanadviseur ervan vond. Ik kon in de gesprekken reflecteren op wat ik heb en op wat ik nodig heb om te gedijen. Het gaf me rust te kunnen vaststellen dat ik het goed heb. Wat ik doe voelde al goed en blijkbaar is het ook goed. Onbewust heb ik vervolgens toch dingen veranderd. Zo heb ik mijn vinger opgestoken voor het begeleiden van teambijeenkomsten. En ik ben zelf een coachopleiding gaan volgen. Op dit moment ben ik de Loopbaanwijzer weer aan het invullen, want ik wil opnieuw bewust zijn van waar ik mee bezig ben en stilstaan bij mijn eigen loopbaan. Ik heb het hier al bijna tien jaar naar mijn zin, maar blijf altijd op zoek naar uitdagingen, in mijn huidige of een andere functie. Daarom wil ik me verder ontwikkelen in teamcoaching en hiervoor een opleiding volgen.
Angelique Claes
Angelique Claes (39)
beleidsmedewerker: van Actium naar Gemeente Steenwijkerland
Lees meer
 
Ik twijfelde of ik op de goede plek zat. Daar had ik gesprekken over gehad met mijn leidinggevende en die wees me op de Loopbaanwijzer. Welke competenties zijn op mij van toepassing? Dat heb ik ook aan mijn vriend en aan collega’s gevraagd. Er kwamen veel gesprekken op gang en het was leuk om te horen wat anderen van me vinden. Dat gaf bevestiging. Ik zag in dat ik mijn dagelijkse dag anders wilde, dynamischer. Minder op kantoor en meer erop uit voor overleg met van alles en iedereen. Ik vroeg me af ik het elders moest zoeken of dat ik dingen zou kunnen veranderen in mijn huidige baan. Met de loopbaanadviseur heb ik gesproken over hoe je jezelf meebrengt in je werk. Dat was heel confronterend, maar ook heel fijn. Ze liet me zien dat ik binnen mijn baan ook mogelijkheden had. Door het er open over te hebben met mijn collega, heb ik geprobeerd dingen te veranderen. We hebben een andere rolverdeling afgesproken, waardoor ik meer op pad kon. We vulden elkaar aan. Ik had ontdekt dat je zelf verantwoordelijk bent om er iets leuks van te maken en had een duwtje in de goede richting gehad om actiever actie te ondernemen. Na mijn zwangerschapsverlof vond ik het lastig de lange reistijd te combineren met drie kleine kinderen, dus toen ben ik toch iets dichter bij huis gaan zoeken. Er kwam een vacature voorbij die niet helemaal in lijn was met mijn ervaring, maar inhoudelijk leuk. Het pakket is hier breder, want met een paar collega’s moeten we alles doen. Dus ik doe van alles wat. En ik heb gezegd hoe ik het beste tot mijn recht kom: de link met de uitvoering leggen. De komende jaren kan ik hier mijn ding doen. Hoe langer je erin zit, hoe meer je kunt brengen. Ik denk niet dat ik mijn hele leven bij een gemeente blijf. Voor een variatie in strategisch en doen zou ik ook bij een andere organisatie, die zich bezighoudt met zorg of welzijn, terecht kunnen.
Anne Kleingeld
Anne Kleingeld (60)
van teamleider bij Goed Wonen Gemert naar vrijwilligerswerk bij Vluchtelingenwerk
Lees meer
 
Ik werkte al heel erg lang bij woningcorporaties, ook best lang in leidinggevende functies, en ik was al aan het zoeken naar andere dingen die ik leuk vind om te doen. Toen mijn functie ging vervallen was de Loopbaanwijzer een hulpmiddel waarmee ik wellicht wat zou kunnen. Ik vond het grappig om mee bezig te zijn, want je weet nooit precies welke kwaliteiten je bezit. Dus wat komt eruit? Zit ik op het niveau waarop ik denk te zitten? Fijn dat dat wel ongeveer klopte. Verrassend dat ik hoog scoorde op abstract vermogen. En zijn er dingen waaraan ik niet gedacht heb? Wat ik al deed, werd ook aangegeven door de Functiematch. Ik zat wel op mijn plek qua branche en functie. Bij sollicitaties heb ik de uitkomsten wel in mijn achterhoofd. Ik kijk bij corporaties waar ik denk te passen, maar mijn leeftijd lijkt een belemmering. Ik wil best een uur reizen, of een tijdelijke baan. En ik wil ook graag in meer uitvoerende zin werken, bijvoorbeeld als verhuurmakelaar, maar dan is mijn cv te zwaar. Ook zoek ik in aangrenzende sectoren: gemeentes, schuldhulpverlening, bijvoorbeeld via uitzendbureaus. Hier mis ik dan vaak  specifieke ervaring. De commerciële kant op zie ik mezelf niet doen. Maar ik blijf zoeken! En ondertussen maak ik me nuttig met mijn vrijwilligerswerk.
Astrid Brunt
Astrid Brunt (57)
adviseur HR bij Staedion
Lees meer
 
Als HR-adviseur raad ik de Loopbaanwijzer regelmatig aan. Ik wilde uit eigen ervaring  weten hoe deze in de praktijk werkt. Maar ook voor mezelf was ik benieuwd wat er uit zou komen. Misschien ontdek ik dingen waar ik niet aan gedacht had, iets dat niet in de lijn van de verwachtingen ligt. Niet verbazingwekkend kwam er weer HR uit. Daarnaast kwam er ook ‘manager’ uit. In eerste instantie begreep ik dat niet. Maar mijn loopbaanadviseur legde uit dat de competenties  waar ik hoog op scoorde, zoals samenwerken, plannen en organiseren, motiveren, vaardigheden zijn die bij een managementfunctie horen. Het was verhelderend dat ze dat soort verbanden kon leggen. Met haar heb ik het ook gehad over waar het vak naartoe gaat, wat ik leuk vind in het vak en wat ik naast het vak leuk vind. Dat heeft me aan het denken gezet voor de besteding van mijn loopbaanontwikkelingsbudget. Niet voor de hand liggend ben ik een opleiding tot geregistreerd mediator gaan doen. Ik heb me al aangemeld als vrijwilliger bij Buurtbemiddeling hier in Den Haag om ook ervaring in de praktijk op te doen. Ik ben benieuwd hoe dat bevalt. Burenruzie is wel wat anders dan een conflict tussen een medewerker en een leidinggevende!​
Atmane Hamdi
Atmane Hamdi (41)
van leefbaarheidsconsulent bij Waterweg Wonen naar sociaal projectleider bij Woonvisie
Lees meer
 
Ik zat een jaar of vijf in mijn functie, ik had net mijn studie Bestuurskunde afgerond, ik was heel erg aan het nadenken wat ik leuk zou vinden als volgende stap en toen wees P&O me op de Loopbaanwijzer. Goede timing! Het hele traject heeft me geactiveerd om mijn eigen pad uit te stippelen. Dus toen ik wist wat ik wilde, ben ik brieven gaan sturen en gesprekken gaan voeren. Maar het was crisis en er waren overal reorganisaties. Ook bij Waterweg - en dat was voor mij een geluk. Via een detachering kon ik namelijk aan het werk bij Woonvisie. Ook nu ik hier zit blijf ik me ontwikkelen en de uitdaging zoeken. Als ik geen voldoening meer heb, wordt het tijd om verder te kijken. Over een jaar of twee, drie hoop ik wel een volgende stap te maken. Misschien dat ik in de loop van het jaar de Loopbaanwijzer weer ga invullen, om te kijken wat ik dan zou willen.
Barbara Cuppen
Barbara Cuppen (34)
van verhuurconsulent bij Talis naar InterWork Professional
Lees meer
 
Ik heb Sociologie gestudeerd, maar ik kon daar niet echt een baan in vinden. Via het uitzendbureau kwam ik terecht in de corporatiesector. Ik had het er naar mijn zin, maar bij een reorganisatie werd ik op het KCC geplaatst en dat was voor mij te weinig uitdagend. Na een paar jaar werd ik er echt chagrijnig van en dacht: zo kan ik niet nog veertig jaar naar mijn werk. Ik was niet eens blij met het vaste contract dat me geboden werd. Ook mijn omgeving zei dat ik iets anders moest gaan doen. Maar wat dan? Ik mocht op verschillende afdelingen meelopen om te kijken wat ik interessant vond. Naast mijn KCC-werk heb ik een project gedaan voor de implementatie van een nieuw systeem, waarin ik tussen de gebruikers en de ICT inzat. Door dit project kwam ik erachter dat ik daarvan energie krijg. Toen zei iedereen ‘wat ben je vrolijk!’ Waardoor ik me afvroeg: hoe krijg ik dat dan voor elkaar? Via mijn manager kwam ik bij de Loopbaanwijzer. Dat was een goed opstapje, een eerste stap om gericht na te gaan denken. Voor mij was het logisch ook de loopbaangesprekken te gaan doen, want ik kon wel wat extra hulp gebruiken. Die gesprekken vond ik heel spannend. Met gerichte vragen werd ik aan het denken gezet: wat wil je dan wél? Je omgeving biedt steun en dat is fijn, maar je hebt iemand nodig die het professioneel kan benaderen, die de juiste vragen stelt. Ik kreeg oefeningen mee naar huis over wat ik belangrijk vind, om te bepalen wat ik wilde gaan doen. Zo kreeg ik het inzicht dat ik graag de verantwoordelijkheid heb over een proces, in plaats van hap-snap telefoontjes beantwoorden. Ik heb me toen twee doelen gesteld. Op korte termijn wilde ik meer ervaring opdoen in het verhuurproces bij verschillende corporaties. Op de lange termijn wilde ik advies gaan geven over de inrichting van processen en de aansluiting van ICT daarbij. Ik kreeg de mogelijkheid bij dezelfde corporatie om in een tijdelijke functie ervaring op te doen op de afdeling Verhuur. Daarnaast ben ik gaan netwerken. Het vertrouwen dat het traject met de Loopbaanwijzer me had gegeven, maakte dat ik dat durfde. Via oud-collega’s kwam ik terecht bij InterWork en via hen ben ik bij verschillende corporaties aan het werk en kan ik daar in de keuken kijken. Na mijn zwangerschapsverlof deze zomer ga ik de mogelijkheden onderzoeken om een aanvullende opleiding op het gebied van advisering te doen en ga ik naar mijn volgende plan toewerken.
Bart Elst
Bart Elst (40)
van opzichter bij Portaal naar vestigingsmanager bij Vastgoed Onderhoud Centrale (VOC)
Lees meer
 
Mijn manager bij Portaal wilde heel graag dat ik projectleider werd, maar dat zag ik zelf niet echt zitten. Ik ben de Loopbaanwijzer gaan doen om te kijken of projectleider misschien toch bij me paste. Het was de eerste keer dat ik zoiets deed en ik vond het machtig interessant. Jezelf ontdekken en kijken welke richting je op kunt. Bij Portaal zat ik aan de opdrachtgeverskant en vanuit de Loopbaanwijzer kreeg ik helderheid dat ik beter pas aan de opdrachtnemerskant, dat ik in de uitvoering moet werken. Ook zou een beleidsfunctie passend zijn. Daar was ik toen licht verrast over, maar nu vind ik het logisch. Met de loopbaanadviseur ben ik dieper ingegaan op de uitkomsten en heb ik het beeld nog scherper gekregen. Op dat moment was er geen functie vacant als uitvoerder, maar ik ben me meer gaan bemoeien met de uitvoerdersrol. Onbewust ging ik al anders acteren! Toen zei VOC ‘je weet het allemaal zo goed, kom dat dan maar hier doen’. Inmiddels ben ik doorgegroeid naar vestigingsmanager. Dat is wel meer papierwerk, maar doordat ik leiding geef aan veertig mensen houd ik de connectie met de uitvoering en met het werk. En er zit een beleidsaspect aan. Dus eigenlijk heb ik de perfecte functie gevonden. Mijn drijfveer is plezier in mijn werk, en dat krijg ik door uitdaging. Dus als hier alles op rolletjes loopt, ga ik verder kijken. In 2020 ga ik kijken waar ik dan sta en of ik bijvoorbeeld een directeursrol bij een aannemersbedrijf zou kunnen vervullen.
Carlo Aerts
Carlo Aerts (50)
magazijnbeheerder bij Woonbedrijf
Lees meer
 
Ik ben de Loopbaanwijzer gaan doen om te weten waar ik goed in scoor. Bij de reorganisatie kreeg ik namelijk te horen dat ik ander werk moest zoeken. Het magazijn ging niet mee naar het nieuwe gebouw. Eerst heb ik gekeken of er intern iets voorbij kwam; nu ben ik bezig met outplacement en wacht ik op wat zij aanbieden. Zelf ben ik ook wel aan het kijken, maar ik wil niet zomaar iets aannemen, en ik mis een opleiding. In dit verband ben ik begonnen met een opleiding Facilitair medewerker, waarvoor ik inmiddels geslaagd ben. Bij het invullen van de Loopbaanwijzer vond ik het best moeilijk om mezelf in te schatten, maar wat eruit kwam klopte wel. Het heeft me geholpen te bepalen: wie is Carlo en waar wordt Carlo happy van? Gezelligheid, verantwoordelijkheid. Het sociale is het belangrijkst. Ik zie mezelf na mijn opleiding daarom eerder als conciërge aan de slag gaan dan in een magazijn.